Bij Tweakhosting altijd uw domeinnamen gratis laten doorverwijzen!
Is uw domeinnaam nog vrij? Klik hier!
Hier vindt de belangrijkste informatie terug over domeinnamen, extensies (TLDs) en ons advies.
Eén van de eerste dingen waar we aan denken als we het over een website hebben, is waarschijnlijk de domeinnaam. Simpel gezegd is dat vaak ook de naam van de website. Als we bijvoorbeeld de site van Tweakhosting willen bezoeken, dan geven we in onze browser in: "tweakhosting.nl" of www.tweakhosting.nl. Hier is "tweakhosting.nl" de domeinnaam. Deze bestaat uit twee delen: "tweakhosting" en ".nl". Bij de versie "www.tweakhosting.nl" is "www" een subdomein.
Het tweede deel van de domeinnaam, dus in dit geval ".nl" is het topleveldomein (afgekort TLD). Een andere vaak gebruikte benaming voor topleveldomein is extensie. Bij domeinnamen staan de hogere niveaus rechts en de lagere niveaus aan de linkerzijde. Je hebt TLDs die aan een land verbonden zijn. Voorbeelden hiervan zijn ".nl", ".be", ".de" en ga zo maar verder. Sommige landen hebben zelfs meerdere soorten TLDs. Het Verenigd Koninkrijk heeft bijvoorbeeld domeinnamen die eindigen op ".co.uk", oorspronkelijk bedoeld voor bedrijven, en domeinnamen die eindigen op ".org.uk", voor niet-commerciële organisaties.
Daarnaast zijn er ook TLDs die niet gekoppeld zijn aan een land. Dit zijn generieke TLDs (afgekort gTLD). Een goed voorbeeld hiervan is de ".com" extensie. Andere voorbeelden van generieke TLDs zijn ".org", ".net" ".info" en ".biz". Inmiddels zijn er meer dan 800 TLDs wereldwijd beschikbaar. Het meerendeel van deze TLDs zijn gebasseerd op landcodes, zoals ".nl" en ".be".
Wanneer u de bovenstaande informatie heeft doorgenomen, dan weet u inmiddels al een stuk meer over hoe een domeinnaam is opgebouwd en over extensies, TLDs en gTLDs.
Het belangrijkste is en blijft natuurlijk de domeinnaam zelf. Bijvoorbeeld u bent bakker en uw bedrijfsnaam is "Van Velzen", dan is het aannemelijk dat de domeinnamen "bakker.nl" en "vanvelzen.nl" al reeds (geruime tijd) geregistreerd zijn door iemand anders. Maar er zijn altijd alternatieve domeinnamen beschikbaar, denk hierbij aan: "bakkerij-vanvelzen.nl", "vanvelzen-bakkerij.nl" en ga zo maar verder. Ook zou u kunnen kijken naar een andere extensie in plaats van een .nl-domeinnaam.
Met het oog op een goede Google ranking te krijgen adviseren wij klanten om een goede domeinnaam te kiezen of juist meerdere domeinnamen te registreren. In het bovenstaande voorbeeld zou "bakker.nl" te algemeen zijn en "vanvelzen.nl" geen goede indicatie zijn van uw werkzaamheden in Google. Uiteraard zijn dit wel mooie domeinnamen en als deze vrij zouden zijn, dan adviseert Tweakhosting deze altijd mee te registreren, immers zijn de kosten voor een registratie van een .nl-domeinnaam minimaal. Betere voorbeelden om goed gevonden te worden bij Google, zijn domeinnamen te registreren die aangeven wat u doet tesamen met uw naam, dus zoals in het voorbeeld van hierboven: "bakkerij-vanvelzen.nl" en "vanvelzen-bakkerij.nl".
Ook is het verstandig om eens te controleren welke TLDs van de door uw gewenste domeinnaam vrij zijn. Als uw bedrijf "Windows 10" heet, is het slim om uw domeinnaam in de meest voorkomende extensies (zoals ".com", ".net", ".org", ".nl" en ".eu") vast te laten leggen. Het komt vandaag de dag vaak voor dat derden (zogenaamde domeinnaamkapers) aan de haal gaan met uw naam.
Uiteraard is het bovenstaande slechts een vrijblijvend advies van Tweakhosting en is het niet gezegd dat dit gebeurt, maar het kan altijd. Zeker wanneer uw bedrijf groter wordt en dus meer bekendheid en aanzien krijgt, is de kans dat zogenaaamde domeinnaamkapers er financieel voordeel eruit proberen te halen, aannemelijk. De kosten van een registratie zijn natuurlijk niks vergeleken met een te koop aangeboden domeinnaam van een dergelijk bedrijf, welke kan varieëren van enkele tientallen Euro's tot vele honderden Euro's.
Er zijn geen documenten nodig voor het registreren van domeinnamen. Vroeger was dit wel het geval, met name voor .nl domeinnamen. Wel kan het zo zijn dat bij bepaalde TLDs een postadres in het land van herkomst van de TLD verplicht is. Dit geldt voornamelijk voor .it en .fr domeinnamen. Ook kan er een kopie van een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs of paspoort) worden gevraagd. Mocht dit het geval zijn, dan zal Tweakhosting u hierover informeren nadat wij uw bestelling hebben mogen ontvangen.
Voor het verhuizen van een .nl domeinnaam heeft u een zogenaamde authorisatiecode, ook wel token genoemd, nodig. Deze authorisatiecode of token kunt u opvragen bij uw huidige provider. Zonder deze authorisatiecode kunnen wij geen .nl domeinnaam verhuizen. Ook voor .eu en .be hebben wij een verhuiscode nodig. Bij de verhuizing van een .com, .net, .org, .info, .biz, .tv, .name of .us domeinnaam hebben wij een EPP-code nodig. Een EPP-code is de Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse authorisatiecode. Ook de EPP-code kunt u opvragen bij uw huidige provider.
Tweakhosting heeft een standaard opzegging online staan, die u naar uw huidige registrant of hostingprovider kunt sturen. Daarin wordt meteen verzocht om de EPP-code of authorisatiecode van uw domeinnaam naar u toe te sturen. Het opzeggingsformulier vindt u terug onder informatie.
Het kiezen van de juiste extensie of TLD hangt voornamelijk af van uw eigen voorkeur. Een bedrijf zal vaak meerdere extensies registreren met haar bedrijfsnaam, producten en een combinatie hiervan. Een particulier zal daarentegen eerder kiezen voor enkele domeinnaam en naar alle waarschijnlijkheid alleen een .nl-domeinnaam, een .com-domeinnaam of een .eu-domeinnaam.
U weet zelf het beste wat u wilt en wat u wenst; Tweakhosting kan u uitsluitend in deze adviseren. Het is echter altijd raadzaam om een altijd keuze te maken uit de meest voorkomende extensies (TLDs). In Nederland worden de volgende extensies het meest aangevraagd voor registratie; .nl, .eu, .com, .net, .org, .info en .nu. Naast het feit dat dit in Nederland de meest geregistreerde extensies zijn, zijn deze TLDs ook het aantrekkelijkst geprijsd.
U ziet in de bovenstaande lijst ook de extensie .nu ertussen staan. De TLD .nu behoort toe aan het Polynesische eilandje Niue. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997. Het gebruik van de .nu-domeinnamen is in verschillende landen een populair alternatief voor de .com en .net extensies, omdat .nu wordt uitgesproken als het Engelse woord 'new'. Om een vergelijkbare reden is het in Frankrijk populair, omdat het Franse 'nu' naakt betekent. In Nederland, Vlaanderen en Scandinavië heeft het woord 'nu' daarnaast de associatie met 'onmiddellijk'. De minimale registratieperiode van een ".nu" extensie is ook anders dan bij de meeste domeinnamen, namelijk 2 jaar. Dit is ook één van de redenen dat de prijs hiervan iets hoger is.
Tweakhosting wil graag benadrukken dat het kiezen van de juiste extensie net zoveel aandacht verdient als de naam van de domeinnaam zelf. En mocht u twijfelen tussen meerdere domeinnamen, dan is het wellicht slim om meerdere te registreren. Immers is het goedkoper om een domeinnaam te registreren, dan deze van iemand of van een bedrijf over te nemen!
Hieronder vindt u de 9 voornaamste redenen waarom u voor Tweakhosting zou moeten kiezen.
Onder voorbehoud van alle rechten. © 2024 Tweakhosting